Dış kaynak kullanımı (Outsourcing) firmaların bilişim iş süreçlerini yönetebilecek uzman bir kuruluşla anlaşma sonucunda firmaların maliyet ve zaman tasarrufu sağlayarak boşta kalan kalifiye iş gücünden firmanın farklı bölümlerinde daha fazla verim alınmasına imkan sağlar. Anlaşmış olduğu kurum tarafından alanında uzmanlaşmış profesyonel personeller ile iş verimliliğini üst seviyelere yükseltmektir.

Bilgisayar  ve bilgisayar sistemleri şüphesiz hayatımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Günümüzde Ticari İşletmeler ve Kamu Kurumları işlerinin  önemli bir kısmını bilgisayarlar üzerinden  gerçekleştirmektedir.

İş planlamasının yapılması, bilgi ve veri transferi, iletişim, ürün tanıtım ve pazarlama gibi bir çok faaliyeti bilgisayarlar yardımıyla yapmaktayız.

Fakat tüm bu işleyişin devamı ve mevcut yapının korunması için bilgisayarların doğru kullanımı ve çıkan arıza ya da aksaklıkların hızlı bir şekilde giderilmesi gerekmektedir. Bir çok kurum ve şirket mevcut bilgisayar donanımları ve network'lerinin yönetimi için kendi bünyesinde bilgi işlem departmanları oluşturmuş bu departmanlarda  teknik personel barındırmaktadır. Bu uygulama kurum ya da işletmedeki  işlerin sağlıklı bir şekilde devamını, bilgisayar donanımları ve network'ün kısmen sağlıklı işliyor olmasını sağlasa da yüksek maliyetli  bir çözümdür. Çünkü bir bilgi işlem personelinin hızla değişen teknolojiyi anı anına takip etmesi neredeyse imkansızdır. Teknoloji hızla gelişirken yeni ürünler piyasaya sürülmekte çıkan bu yeni ürünler ile birlikte bilgi işlem personelinin eğitim alma ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Bir personelin eğitim alması kurum ve işletmeler için hem   maliyet hem de zaman kaybına yol açmaktadır.

Zaman içinde kurum ve işletmeler bu uygulamanın maliyetli bir uygulama olduğunun farkına varmış ve içeride bulunan bilgi işlem personeli sayısını düşürerek bir takım konularda profesyonel firmalardan çözüm   almayı tercih etmiştir.

Profesyonel destek hizmeti veren bu firmalar bünyelerinde barındırdıkları sertifikalı kalifiye personelleri sayesinde müşterilerine hızlı ve daha az maliyetli çözümler sunabilmektedirler. Destek firmaları yeni çıkan teknolojilerin her birini anı anına takip etmektedirler. Yeni çıkan çözümlerin müşterilere sunabilmesi için   öncelikle firmanın bu ürünle ilgili teknik eğitimi alması gerekmektedir. Bu sebeple destek firmaları işlerinin devamlılığını  sağlamak ve mevcut personellerinde yüksek verim elde edebilmek için bu eğitimleri ciddi yatırımlar yaparak personellerine aldırmakta ve bir nevi maliyet paylaşımı yapılmaktadır. Birden fazla konunun uzmanı   sertifikalı kalifiye elemanın bir kurum ya da işletme bünyesinde barındırıldığı düşünülürse kurum ya da işletme her personeli için ayrı maliyet harcayacak ya da birden fazla alanda uzman kalifiye bir  personel çalıştırmak isterse çok yüksek bir ücretle çalıştıracaktır.

Bunun yerine destek firmaları bu yüksek ücretleri göğüsleyerek alanlarında uzman personelleri bünyesinde barındırarak firmalara Outsourcing edebilir ve bu sayede firma hem profesyonel bir firmanın  desteğini almış olacak hem de daha az maliyetle mevcut ihtiyaçlarını  karşılamış olacaktır.

Ücretli çalışan bir personelin aylık ücreti haricinde birçok giderinin olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Yol ücreti, sosyal güvencenin  sağlanması, aylık ve mesai ücretleri, izin ve kıdem ücretleri gibi bir  çok maliyet söz konusudur. Üstelik herhangi bir nedenle işten ayrılan ya da çıkarılan personelin yerine tekrardan aynı uzmanlık düzeyinde bir  personelin bulunması ciddi bir insan kaynakları çalışmasını  gerektirecektir.

Tüm bunların yerine profesyonel bir firmadan Outsourcing personel kiralayabilir, herhangi bir sorun karşısında bir işletme ile muhatap  olarak sorunun giderilmesini talep edebilir memnun kalmadığınız  takdirde sözleşmenizi fes edebilir ve ihtiyaçlarına cevap veren başka  bir destek hizmetini anında alabilirsiniz.